Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


Mintelin hevoset

Erityisryhmien ratsastus on aina ollut lähellä sydäntäni. Sosiaalikasvattajaopintojeni myötä kiinnostuin yhä enemmän hevosesta sosiaalisena kuntouttajana ja tein lopputyöni aiheesta ”Hevonen käyttäytymishäiriöisten lasten sosiaalisena kuntouttajana”. Niihin aikoihin työskentelin Helsingissä lastensuojelulaitoksessa, josta sain mukaani tallille ala-asteikäiset sisarukset. Tyttöjen touhutessa hevoseni, pv-ruuna Jerichon (Demagogia-Argwohn II-Duo) kanssa, ymmärsin ensimmäisen kerran mitä haluan isona tehdä.

Vuonna 1996 kohtasin Elämäni Hevosen, silloin jo kunniakkaan 17-vuoden iän saavuttaneen suomenhevostamma Pölyn Leikin (Pölytär-Vekseli-Pölykäs). Pöly oli palvellut sekä ravurina että työhevosena ja omistukseemme siirryttyään oppi vielä vanhoilla päivillään varsin helposti ratsun tavoille. Perheenjäsenten lisäksi Pöly ilahdutti lasten päiväkoti- ja koulukavereita reki- ja kärryajeluilla sekä talutusratsastushevosena, sekä kesäteatteriyleisöä sotakamreeri Weckströmin ratsuna. Pölyn kanssa kuntoutin myös monivammaisia lapsia.

Kaiken muun hyvän lisäksi Pöly jätti elämäämme vuonna 1999 syntyneen Mintelin alias Pepin, jonka mukaan yritykseni on saanut nimensä. Peppi oli vahtolainen tamma, josta toivoin jo ennen sen syntymää itselleni työparia. Peppi soveltuikin herkkyytensä ansiosta erinomaisesti tunne-elämän kriisien työstämiseen, mutta ratsuna se oli asiakkaille liiankin säpäkkä.

Peppi jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä, mutta sen elämä jatkuu pojassaan Javelissa. Javeli alias Juksu on vuonna 2014 syntynyt ruuna, jonka isä on Savelan Hemuli. Juksussa yhdistyy kaikki suomenhevosen hyvät piirteet; se on utelias, hyväpäinen, monipuolinen, rehellinen, ja kaiken lisäksi kaunis hevonen.

Raston Poika alias Rasse (Riikka II-Paavin-Poika-Porukka) tuli perheeseemme yrityksen perustamisen myötä keväällä 2005. Rasse oli vuonna 1990 syntynyt, paljon kokenut (56 ravistarttia, 16 omistajaa), rehellinen suomalainen mies, joka valloitti kookkaalla olemuksellaan ja komealla liinaharjallaan. Rasse oli ykköshevoseni voimauttavassa hevostoiminnassa – ja täysi kymppi siinä! Rasse sai elää pitkän, terveen elämän ja siirtyä taivaslaitumille 26-vuotiaana yhdessä parhaan ystävänsä Pepin kanssa.

Maidi (Heidi-Keisar-Engeseten, omistaja Mirja Aro) on vuodenvaihteessa 30-vuotiaaksi kääntyvä vuonohevostamma, johon tutustuin jo vuonna 1996 kouluttaessani siitä terapiaratsua autistiselle pojalle. Maidi toimi tämän jälkeen alkeis- ja vammaisratsuna, teki kaksi varsaa, ja siirtyi heinäkuussa '07 ilokseni Hevostoiminta Mintelin riveihin. Tätä nykyä tämä maailman monipuolisin poni viettää ansaittuja eläkepäiviään.

Keväällä 2008 etsin itselleni uutta hevosta Rassen manttelinperijäksi. Toiveenani oli löytää vähän vanhempi ja kokeneempi, mielellään erisukuinen tamma. Tähän saumaan Heidi Sinda tarjosi kasvattamaansa Hessin Virnettä (Vinha-Liinu -Vahto- Vinha-Muisto), 3-vuotiasta ruunaa. Heidi sai minut vakuuttumaan, että Virne soveltuisi luonteensa puolesta voimauttavaan hevostoimintaan ja niin Virne muutti meille, ensin koeajalle ja jouluna 2008 omistukseeni. Hessin Virne, tuo utelias, hyväntahtoinen, miellyttämisenhaluinen, yhteistyökykyinen ja kiltti ruuna, toimi 10 vuotta työparinani. Kesällä 2018 Virne muutti Sipooseen jatkamaan työuraansa ratsastusterapeutin työparina.

Cinderella van de Cormey Hoeve alias Sintti tai Cindy vietti kanssamme muutaman kuukauden. Cindy on Hollannissa vuonna 2002 syntynyt irlannincob tamma. Cindy muutti Suomeen syksyllä 2008, varsoi oripojan toukokuussa 2009 ja siirtyi meille ylläpitoon lokakuussa 2009. Cindy palasi kotiin helmikuussa 2010 ja jätti monen sydämeen tinkerin mentävän aukon.

Toukokuussa 2010 laumamme vahvistui kahdella shetlanninponiruunalla, kun pikkupojat Ruskelan Aku (Östertorps Darba-Östertorps Ametist-Senateur v.d. Veldstraat) ja Timppa (Titta-Kompis Fritiof-Emux) muuttivat Mintelin tallille. Aku myytiin kesällä 2012 Auraan viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Timppa tuskin koskaan lähtee Mintelistä, niin mahtavaksi ajo-, talutusratsastus- ja terapiaponiksi se on osoittautunut.

Tinkerin mentävä aukko täyttyi tammikuussa 2020, kun Tyynelän Jack muutti Minteliin. Jaska on vasta 4-vuotias, joten sen terapeuttivuodet ovat vasta edessäpäin. Odotan tästä rauhallisesta, lempeästä ja viisaasta ponista paljon.

hevoset.txt · Viimeksi muutettu: 13.12.2020 15:02 / ritu